Megalomaniac

Rating 18

Osta liput

Maa ja vuosi: Belgia 2022
Ikäraja: 18
Kesto: 118 min
Ohjaus: Karim Ouelhaj
Käsikirjoitus: Nicolas George
Tuotanto: François Schmitt
Kuvaus: Simon Fransquet, Gary Moonboots
Rooleissa: Eline Schumacher, Benjamin Ramon, Wim Willaert, Pierre Nisse, Raphaëlle Lubansu, Quentin Lasbazeilles, Olivier Picard, Catherine Jandrain
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
Formaatti: DCP

Karim Ouelhajin belgialaispommi Megalomaniac on vuosikymmenen toistaiseksi synkimpiä ja kouraisevimpia elokuvatapauksia. Sitä on verrattu 2000-luvun alun Ranskan uuteen ääriaaltoon, johon lukeutuivat Gaspar Noén Irreversiblen ja Pascal Laugierin Marttyyrien kaltaiset pahoinvointiklassikot.

Vereslihaiset laatustandardit verifioitiin oitis, kun Megalomaniac sai maailmanensi-iltansa Pohjois-Amerikan suurimmalla fantasia-, kauhu- ja scifi-elokuviin keskittyvällä festivaalilla Montrealin Fantasiassa. Teos voitti tapahtuman kansainvälisen kilpasarjan pääpalkinnon, minkä lisäksi pääosatähti Éline Schumacher palkittiin festivaalin parhaana näyttelijänä.

Lähtöasetelma ammentaa tosielämän sarjamurhaajan tarinasta. Lehdistön ”Monsin teurastajaksi” ristimän tappajan uskotaan surmanneen Belgiassa useita naisia vuosina 1996 ja 1997. Raakalainen paloitteli uhrinsa, pakkasi ruumiinosia pusseihin ja ripotteli niitä maanteiden varsille ympäri maata. Monsin teurastajaa ei koskaan saatu kiinni.

Megalomaniacissa Martha (Schumacher) ja Félix (Benjamin Ramon) ovat sarjamurhaajan jälkeläisiä, jotka kantavat harteillaan isänsä kolkkoa perintöä. Felix päätyy jatkamaan isänsä tekoja, mutta Martha yrittää välttää väkivaltaa. Kamelin selkä katkeaa, kun Martha joutuu työpaikallaan äärimmäisen kaltoin kohdelluksi kerta toisensa jälkeen. Nainen antaa periksi, ja patoutunut paha olo saa alkaa tehdä tuhojaan.

Monitasoisessa kostoelokuvassa uhrin ja kiduttajan sekä toden ja kuvitellun rajat hämärtyvät. Ouelhaj ei anna väkivallalle psykologisia rautalankaselityksiä tai vapauttavaa oikeutusta. Pahuus on myyttistä ja ylisukupolvista, se vie katsojansa helvetin porteille.