Lux Æterna

Rating 16

Osta liput

Maa ja vuosi: Ranska 2019
Ikäraja: 16
Kesto: 51 min
Ohjaus: Gaspar Noé
Käsikirjoitus: Gaspar Noé
Tuotanto: Anthony Vaccarello, Gary Farkas, Clément Lepoutre, Olivier Muller, Gaspar Noé
Kuvaus: Benoît Debie
Musiikki: Ken Yasumoto
Rooleissa: Charlotte Gainsbourg, Béatrice Dalle, Abbey Lee, Clara 3000, Claude-Emmanuelle Gajan-Maull, Karl Glusman
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
Formaatti: DCP

Gaspar Noé teki sen taas: tulkinnan tasoja vilisevän, mutta silti svengaavan metaelokuvan, jota katsoessa päässä kytee koko ajan kuumottava tunne: kuinka pitkälle maailman provokatiivisin art house -ohjaaja tällä kertaa menee?

51-minuuttinen Lux Æterna on oiva esimerkki Noén elokuvallisesta mielikuvituksesta. Ohjaajan pääosanesittäjien Charlotte Gainsbourgin ja Béatrice Dallen kanssa viidessä päivässä improvisoima elokuvaessee törmäyttää elokuvanteon painajaiset ja noitavainon.

Lux Æterna alkaa Carl Theodor Dreyerin Vihan päivästä (1943) poimitulla kohtauksella, jossa noita palaa roviolla. Leikkaus toiseen (elokuva)todellisuuteen: itsensä oloisia näyttelijöitä esittävät Gainsbourg ja Dalle muistelevat nihkeimpiä kuvauskokemuksia odottaessaan tämänkertaisten kuvausten jatkumista.

Modernin noitavainotarinan kuvaaminen ei kuitenkaan ota edetäkseen. Setissä on sekava tunnelma, ohjaaja juonii Dallelle potkuja, Los Angelesista paikalle lentänyt ohjaaja (Karl Glusman) roikkuu kintereillä lässyttämässä uudesta hankkeestaan. Lavasteissa odottavat ristit, joille noidat on tarkoitus ripustaa.

Cannesin elokuvafestivaalin yöelokuvasarjassa ensi-iltansa saanut Lux Æterna on ilkikurisen taiteilijan silmänisku. Rinnakkaisiin ruutuihin jaetun kuva-alan, aisteja korventavien strobovalojen (elokuvaa ei suositella epileptikoille) ja irtonaisen näyttelemisen alta pilkottaa hapokas itseironia. Noélle elokuva on yhtä aikaa repivää taidetta ja härskiä leikkiä.

Elokuvan alkukuvana Odotusaika (14 min).

Takaisin